#3. Doorbreek belemmerende routines

In de blogreeks Ongemak in de boardroom neem ik je mee in de good practices uit het project Ongemak in de boardroom. In dit project werkten 38 corporate bestuurders en commissarissen aan manieren (good practices) om de transitie naar een nieuwe economie en maatschappij te versnellen. Die transitie begint bij onszelf; transformatie in de mens leidt tot veranderingen op het organisatorische en systemische level.

In deze blogpost introduceer ik good practice nummer 3: doorbreek belemmerende routines.

 

We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt

– Albert Einstein

 

  

Hoe poets jij eigenlijk je tanden?  

Ben jij ook zo iemand die altijd met dezelfde arm je tanden poetst? Dat is een prima routine die je denkwerk en tijd bespaart bij je ochtend- en avondritueel.

Toch zou ik je willen uitnodigen vanavond eens met je ándere arm tanden te poetsen en te ervaren hoe dat is.

Waarschijnlijk voelt het wat onwennig. Het duurt langer, je moet er meer met je aandacht bij blijven en het gaat misschien ook niet zo goed als je gewend bent.

Dit is precies hoe het voelt om routines te doorbreken.

 

Maatschappelijke vraagstukken en routines 

In ons dagelijks leven worden we vaak geleid door routines. Routines bieden een gevoel van stabiliteit en comfort. Ze helpen ons om efficiëntie en voorspelbaarheid in ons leven te brengen. 

Echter, soms kunnen deze routines ons ook belemmeren en ons vasthouden in een staat van stagnatie. Belemmerende routines houden zo grote maatschappelijke vraagstukken in stand. Ze bevestigen de status quo en zitten progressie in de weg. Door vast te houden aan dezelfde oude routines en denkpatronen kunnen bedrijven vastlopen doordat ze niet in staat zijn zich tijdig aan te passen. In de huidige tijd van economische transitie, waarin duurzaamheid en innovatie centraal staan, is het doorbreken van belemmerende routines dan ook van essentieel belang.

 

Good practice #3. Doorbreek belemmerende routines

Het doorbreken van belemmerende routines opent de deur naar nieuwe ervaringen en perspectieven. Het stelt ons in staat om buiten onze gebruikelijke grenzen te treden en nieuwe ideeën te verkennen die anders misschien onontdekt zouden blijven. Door het uitdagen van conventionele denkwijzen en het verkennen van nieuwe benaderingen kunnen bedrijven proactief bijdragen aan de gewenste economische transitie.

Dat leidde tot de volgende good practice: