#4. Voorkom morele domheid

In de blogreeks Ongemak in de boardroom neem ik je mee in de good practices uit het project Ongemak in de boardroom. In dit project werkten 38 corporate bestuurders en commissarissen aan manieren (good practices) om de transitie naar een nieuwe economie en maatschappij te versnellen. Die transitie begint bij onszelf; transformatie in de mens leidt tot veranderingen op het organisatorische en systemische level.

In deze blogpost introduceer ik good practice nummer 4: voorkom morele domheid en handel met ethische reflectie.

 

We hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Denk na en sta in de wereld. Wat vind je nou zelf?

  

Doe je ‘het juiste’?   

Stel je voor, stel je eens écht voor dat je zeven generaties na nu zou leven. Leef je helemaal in, trek de lijnen in gedachten door met hoe we nu omgaan met de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Wat zie je ontstaan? Wat is het positieve scenario? En het negatieve scenario?

In iets andere vorm deed ik onlangs deze oefening met 40 transition-oriented professionals en leiders uit de publieke en corporate sector. Als ze zich werkelijk inleefden, kwamen deelnemers tot de conclusie dat het geen rooskleurig plaatje oplevert.

De generatie ver na de onze zal zich afvragen hoe het mogelijk was dat we zo langzaam reageerden op de dringende waarschuwingssignalen van onze planeet en uit onze maatschappij. Misschien zullen ze met mededogen naar ons kijken, begrijpend dat we gevangen zaten in systemen en structuren die niet gemakkelijk te doorbreken waren. Maar ze zouden ook kunnen erkennen dat er een zekere mate van morele blindheid heerste.

Dat hoeft natuurlijk geen realiteit te worden.

 

Good practice #4. Voorkom morele domheid en handel met ethische reflectie

Ons afvragen hoe toekomstige generaties over ons zullen oordelen, met name met betrekking tot de grote vraagstukken waar we vandaag de dag voor staan, kan ons helpen een metaperspectief in te nemen en te reflecteren op wat we doen.

Het vraagt moed om rücksichtslos eerlijk te zijn naar onszelf en te ontdekken waar we nog niet juist handelen. Er is lef nodig om vervolgens het juiste te doen. En wezenlijke verbindingen met andere mensen om massa te creëren en polarisatie te voorkomen.

We zijn intelligent en beschikken over een enorm potentieel. Laten we morele domheid dan ook voorkomen. Daarover gaat good practice vier: