Experience Voorbij het ongemak

Samen met Mariska Peeters van Blikverruimers stond ik onlangs met 40 deelnemers in een dome. Zeer vereerd dat zoveel mensen zich op voorhand al ingeschreven hadden voor onze experience tijdens de DvDD van MVO Nederland met 700+ mensen.

In de voorbereiding vroeg ik me af: wat doe je met zoveel transitie-welwillende mensen? Wat geef je ze mee? Hoe kun je ze steunen?

Van denken naar ervaren

De workshop heette eerst Ongemak in de boardroom. Dat gelijknamige project met bestuurders en commissarissen is net afgerond en heeft 7 Good Practices opgeleverd die bijdragen aan het versnellen van de economische transitie. Maar ga je deze practices dan vertellen aan een publiek van Doeners? Als facilitator weet ik hoe sterk het is als mensen cognitief begrijpen wat er nodig is, maar ook dat verandering duurzaam op gang komt als mensen die informatie doorleefd hebben.

We besloten geen standaard workshop te geven, maar gebruik te maken van een krachtige oefening die ik zelf eerder heb ervaren in de IDG-Hub onder gepassioneerde en vakkundige begeleiding van Erica Harpe. De IDG’s staan voor de Inner Development Goals en de innerlijke transformatie die nodig is om de SDG’s te realiseren. Ook hier gaat het om verbinden, jezelf laten zien, relateren.

Dus, we besloten een experience te creëren.

Niet praten óver, maar met elkaar in gesprek, generatie-overstijgend door andere vragen te stellen en anders te luisteren, door nieuwe verbindingen te leggen en te spiegelen op wat we nu doen (we zijn toch niet moreel dom bezig?!).

We werkten in duo’s waarin we een verbinding legden tussen de mensen die nu leven (de voorouders) en de zevende generatie na ons (de next generation). Wat gebeurt er als je op deze manier een gesprek voert met iemand die je niet kent? Wat leren we van elkaar? Welke diepere lagen kunnen we aanraken? Welke nieuwe informatie ontvangen we dan?

Werkte het?

Ja. Dat blijkt wel uit wat deelnemers achteraf zeiden: wij moeten het doen, geïnspireerd, van ik naar zij naar wij, kansen, in de spiegel kijken, daadkracht, kwetsbaarheid, verbonden, neem verantwoordelijkheid, bezield, regeneratief, hoopvol, ruimte, moedig in je ongemak, positief uitdagend, erkenning, lastig, liefdevol…

Veel duo’s bleven napraten. Waar we startten met een oefening met allemaal vreemden eindigden we een uurtje later met diepe gesprekken en uitwisselingen. Onze oproep was dan ook: blijf in gesprek gaan met mensen met wie je anders niet zo snel in gesprek zou gaan, stel je open, luister, laat je raken. Creëer nieuwe verbindingen. In boardrooms, in MT’s, in DT’s, in werkoverleggen.. laat jezelf zien.

Dat zorgt voor ijzersterke verbindingen tussen mensen en het maakt ons effectiever in het realiseren van nieuwe economie en maatschappij.

Wil je ook aan de slag met deze thema’s? Via een experience of anderszins? Voel je vrij om hierover vrijblijvend contact met me op te nemen